Muzejski odmevi: O gradu, starem več kot 750 let

Odkar je moral Muzej Velenje zaradi epidemije koronavirusa zapreti vrata, so sodelavci razvili številne načine za ohranjanje stika z obiskovalci na daljavo. Zdaj pa inovativne pristope k ohranjanju programa in vzbujanju zanimanja za muzealsko dogajanje nadgrajujejo s podcasti – posnetki pogovorov, ki bodo brezplačno dostopni na spletu in jih bo občinstvo lahko poslušalo kadarkoli in kjerkoli s pomočjo računalnika ali pametnega telefona z internetno povezavo. Podcasti bodo nekakšna alternativa priljubljenim pogovornim večerom na različne zgodovinske in aktualne teme z področja lokalne dediščine, ki jih v muzejskih prostorih trenutno ne smejo prirejati.

Podcaste vodi »muzejska novinarka«, kakor muzealci pravijo sodelavki Almi Javornik, ki bo gostila tako svoje sodelavce kot povabljene goste, s katerimi bo v sproščenem klepetu poskušala predstaviti muzealske in druge zgodovinske vsebine skozi zgodbe z osebno noto. Te namreč najbolj pritegnejo vse generacije. Prvi podcast, v katerem je nastopila direktorica muzeja Mojca Ževart, so objavili na slovenski kulturni praznik. Pravkar pa so na spletu objavili podcast o Velenjskemu gradu, ki je bil slavljenec lanskega leta, ko so muzealci obeležili 750-letnico prve posredne pisne omembe Velenjskega gradu. V podcastu je sodelavka Mateja Medved predstavila nekaj manj znanih zanimivosti o gradu. Prisluhnite!

Sodelavci Muzeja Velenje v korona dobi kulturno dediščino posredujejo predvsem po spletu, kamor so preselili tudi grajske prireditve, med drugim zgodovinsko obarvane pogovore, ki so jih preoblikovali v podcaste z naslovom Muzejski odmevi.

Naslednji podcast bodo posvetili Majdi Kurnik. Lani so namreč v sodelovanju z Galerijo Velenje v muzejskih prostorih postavili novo stalno razstavo, ki predstavlja življenje in zapuščino te slovensko-srbske slikarke s koreninami v Šaleški dolini.

Vir: Naš čas, Muzej Velenje

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino