Podkast o grajskem parku, mednarodni muzejski dan, okrogla miza o slovenskih literarnih revijah, teden družin ter vpis skoka čez kožo v register nesnovne dediščine

Muzej Velenje je objavil novo epizodo podkasta Muzejski odmevi, danes, na mednarodni muzejski dan, pa vabi na brezplačen obisk. V četrtek, 20. maja, bo na Velenjskem gradu okrogla miza o slovenskih literarnih revijah, v soboto, 22. maja, pa imajo družine priložnost za brezplačno raziskovanje Velenjskega gradu s pomočjo zabavnih nalog.

17. maja, je Muzej Velenje objavil majsko epizodo podkasta Muzejski odmevi. Na muzejskih spletnih platformah (Facebook profilu, spletni strani, YouTube kanalu) ter na SoundCloud platformi lahko najdete pogovor z arhitektom Rokom Polesom, snovalcem podobe lansko pomlad prenovljenega parka Velenjskega gradu, ki je bil prej desetletja degradiran v neurejeno parkirišče. Prenovljeni park je vse od odprtja maja lani izjemno priljubljen med domačini in obiskovalci od drugod

Danes, 20. maja, se bo ob 18. uri na Velenjskem gradu pričela okrogla miza o slovenskih literarnih revijah. Dogodek z naslovom »Beremo skupaj. Hotenja – 40 let kasneje.« pripravljajo ob štiridesetletnici Šaleškega literarnega društva Hotenja. Nastopili bodo Milojka Bačovnik Komprej, Dušan Brešar, Dušan Milan Pirc, Ivo Stropnik, Blaž Prapotnik in dr. Zoran Pevec. Povezovalka literarnega večera bo Tatjana Vidmar.

Do sobote, 22. maja, v Sloveniji poteka Teden družin. Muzej Velenje je tudi to leto za družine pripravil posebno ponudbo. Na mednarodni dan družin, 15. maja, je družine povabil na dan oprtih vrat, v nedeljo, 16. maja, pa na brezplačno delavnico analogne fotografije. V soboto, 22. maja, pa lahko družine izkoristijo priložnost za brezplačno raziskovanje Velenjskega gradu s pomočjo igre z zabavnimi nalogami »Spoznaj skrivnosti Velenjskega gradu«. Igra, ki jo je pripravila muzejska vodnica Barbara Paulovič, je primerna za otroke, starejše od 8 let in traja približno uro in pol. Vse zainteresirane vabijo, da si rezervirajo termin na info@muzej-velenje.si. Prijave so zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom obvezne.

Iz Muzeja Velenje sporočajo tudi veselo novico o vpisu rudarske šege skok čez kožo v register nesnovne dediščine.

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je običaj sprejema novincev v rudarski stan vpisalo v register nesnovne dediščine kot 91. enoto. Pobudo za vpis je Muzej Velenje podal konec leta 2019. Pri pripravi podlag, potrebnih za vpis, je Muzej Velenje sodeloval s Slovenskim etnografskim muzejem, koordinatorjem varstva nesnovne kulturne dediščine, z nosilcema šege v Velenju Premogovnikom Velenje in Šolo za strojništvo, geotehniko in okolje Šolskega centra Velenje. V pripravo podlag za vpis so bili vključeni tudi Univerza v Ljubljani, Naravoslovnotehniška fakulteta, in društva iz nekdanjih rudarskih krajev, ki negujejo šego skoka čez kožo oziroma ohranjajo spomin nanjo (npr. Etnološko društvo Srečno iz Griž). V Slovenskem etnografskem muzeju kot koordinatorju varstva nesnovne kulturne dediščine pri Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije je Muzej Velenje sodeloval z nekdanjim sodelavcem Blažem Verbičem in z Anjo Jerin, v Muzeju Velenje pa je bila nosilka projekta kustosinja Mateja Medved.

Muzej Velenje je od vsega začetka tesno povezan z rudarsko dediščino. Ustanovljen je bil namreč kot Muzej slovenskih premogovnikov in razstava o razvoju premogovništva na Slovenskem je bila dolga leta ena osrednjih muzejskih postavitev na Velenjskem gradu. Od odprtja Muzeja premogovništva Slovenije na velenjskem Starem jašku, ki deluje pod okriljem Premogovnika Velenje, je Muzej Velenje njegov strokovni partner. Glavni avtor stalnih razstav Muzeja premogovništva Slovenije je nekdanji vodja Muzeja Velenje dr. Jože Hudales, njihov del, posvečen skoku čez kožo, pa je avtorsko zasnovala kustosinja Muzeja Velenje Mateja Medved. Dediščino te rudarske šege so sodelavci Muzeja Velenje predstavljali tudi s strokovnimi članki ter prispevki na konferencah, med zadnjimi razstavami pa naj omenimo postavitev z naslovom Šest desetletij velenjskega skoka čez kožo, ki sta jo kustosinja Mateja Medved in direktorica Muzeja Velenje Mojca Ževart pripravili za razstavišče Podhod Pošta v lanskem letu, ko je zaradi epidemije bolezni covid-19 velenjski skok čez kožo odpadel edinkrat v šestdesetih letih.

Prisrčno povabljeni v Muzej Velenje, ki na široko odpira vrata za druženje s kulturno dediščino!

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino