Velenje sprehajalno

Ob prazniku Mestne občine Velenje, 20. septembru leta 2020, je pri Velenjski knjižni fundaciji v knjižni zbirki Velenjski fotopisi izšla novo fotomonografija Velenja, v kateri je izbor 365 fotografskih pogledov Milana Mariča na njegovo rojstno mesto.

Knjiga Velenje sprehajalno – fotografski sprehodi po mestu vsebuje dragocene spomine na stare prizore, ki jih je čas zamenjal z novimi, pa tudi podobe življenja v novi realnosti. Najstarejši so posnetki iz dokumentarnih filmov o provizorijih in Škalskem jezeru iz leta 1985, najnovejši pa dokumentirajo zamrli utrip življenja med epidemijo korona virusa in kolesarske protivladne proteste ne Titovem trgu.

Milan Marič, velenjski snemalec in fotograf, se je rodil in odraščal v provizorijih. In prav dvorišče njegovega otroštva je bilo tisto, katerega minevanju je pričeval s kamero. »Dva tedna preden so porušili to rudarsko naselje, ki ga mnogi, ki tam niso živeli, niso nikoli obiskali, sem ga posnel. Stare barake, stari prebivalci, predvsem ovdovele gospodinje – to so bili prizori, ki so marsikoga vrnili v mladost. Film je imel močan čustveni naboj in prav to je tisto, kar pri filmu marsikoga privlači,« je povedal ob predstavitvi monografije. Podobno je zadnji čas ujel Mali Bled – turistične objekte ob Škalskem jezeru, preden so jih porušili. V številnih rudarskih filmih je posnel, kako so nekoč delali knapi in kako delajo danes. Med drugim je posnel padec Rakovega hotela v Starem Velenju, Kolodvorske restavracije, Čuka in Pekarne. Njegovi posnetki imajo za lokalno okolje veliko zgodovinsko vrednost. Za prebivalce pa čustveno, kar dokazujejo številne zahvale za priklicane spomine. »Moj cilj je vedno bil ohraniti spomin na podobe mesta, ki so izginjale in se spreminjale. S tem želim pustiti sled za sabo.« In res jo pušča, saj bodo tudi po njegovi zaslugi mlajše generacije vedele, kakšno veduto so gledali njihovi predniki.

Vir: Naš čas

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino