Prvenstveno poslanstvo Muzeja Velenje združuje evidentiranje, zbiranje, dokumentiranje, varovanje, hrambo in predstavljanje premične kulturne dediščine na območju delovanja (občine Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki). Muzej Velenje svoje poslanstvo uresničuje s strokovnim muzealskim delom, pedagoško-andragoškimi programi in številnimi drugimi dejavnostmi, ki osnovno dejavnost muzeja in kulturno dediščino, s katero se muzej ukvarja, popularizirajo, jo približujejo uporabnikom in privabljajo nove.

Muzej Velenje ima sedež v Velenjskem gradu, ki je znan kot eden najlepše ohranjenih slovenskih gradov. Velenjski grad se v zgodovinskih virih prvič omenja leta 1270, današnjo podobo pa je dobil v 16. stoletju, ko so ga tedanji lastniki popolnoma prenovili in napol trdnjavsko zasnovan grad spremenili v renesančno rezidenco. Po drugi svetovni vojni je grad prešel v družbeno premoženje, in veliko notranje opreme je bilo uničene, stavba je začela propadati. Po drugi svetovni vojni je grad prešel v last splošnega družbenega premoženja, v njem so bila najprej stanovanja za rudarje in njihove družine. 3. novembra 1957 je bila v Velenju na pobudo velenjske podružnice Društva rudarskih in metalurških inženirjev in tehnikov svečano podpisana ustanovna listina Muzeja slovenskih premogovnikov. Za njegov sedež so določili prostore na Velenjskem gradu, kjer je sedež Muzeja Velenje še danes. Danes Muzej Velenje s svojim delovanjem pokriva območje treh občin Šaleške doline (Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki), obiskovalcem pa na Velenjskem gradu ponuja na ogled deset stalnih muzejskih in galerijskih razstav ter vedno tudi kakšno zanimivo občasno razstavo. Poleg zbirk, ki obiskovalca popeljejo skozi lokalno zgodovino, vsekakor velja izpostaviti še Afriško zbirko Františka Foita, eno od treh najpomembnejših afriških zbirk na slovenskih tleh, ter zbirki ostankov mastodonta in sodobne slovenske umetnosti.

Muzej Velenje je v letih svojega delovanja pod svoje okrilje pridobil še osem dislociranih enot:
 • Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju v prijetnem ambientu pripoveduje zgodbo o usnjarjih, industrialcih in nekdanjem življenju v Šaleški dolini,

 • biser slovenske kmečke arhitekture je zagotovo okoli 350 let stara Kavčnikova domačija v Zavodnjah nad Šoštanjem,

 • viničarska Grilova domačija z zelenjavnim in zeliščnim vrtom, s čebelnjakom, sadovnjakom in z vinogradom stoji v Lipju pri Velenju,

 • Hiša mineralov v Starem Velenju, hrani več kot pet tisoč mineralov z vsega sveta,

 • Spominski center 1991 predstavlja Šaleško in Zgornjo Savinjsko dolino v procesih osamosvajanja Republike Slovenije,

 • F-Bunker, ki krepi in promovira lokalno fotografsko sceno,

 • del muzeja pa je tudi spominska soba v Topolšici, ki je posvečena podpisu delne nemške kapitulacije 9. maja 1945

 • ter spominska soba in park na Graški gori, ki sta posvečeni legendarni partizanski 14. diviziji.

 • Poletni odpiralni čas (od 1. aprila do 31. oktobra):

   

Odpiralni časi
 • Odprto od torka do nedelje od 10h do 18h.

 • Ob ponedeljkih zaprto, razen v juliju in avgustu, ko je muzej tudi ob ponedeljkih odprt od 10h do 18h.

 • Zimski odpiralni čas (od 1. novembra do 31. marca):

 • Odprto od torka do nedelje od 10h do 17h.

 • Ob ponedeljkih zaprto.

Galerija
Kako do nas?

Muzej Velenje uraduje v Velenjskem gradu, ki se nahaja na grajskem griču nad Starim Velenjem. Z osebnimi motornimi vozili je omogočen dostop po cesti, ki vodi skozi Staro Velenje ali pa se do nas sprehodite po poti, ki se prične na zahodni strani Vile Bianca ter se vzdolž skakalnice vzpne na vrh grajskega griča.

Naslov
Muzej Velenje
Ljubljanska cesta 54, 3320 Velenje

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino