Etno koncert: Širom // Angata Fo – Festival mladih kultur Kunigunda

Vabljeni na etno koncert, ki bo v torek, 23. 08. 2022, ob 21.30 prevzel starotrško jedro z modernim glasbenim fusionom z močno afriško noto.

ŠIROM

Prostrano vodilo prekmursko-tolminsko-kraške naveze Širom je prepletanje raznolikih glasbenih pristopov in orodij, zgodovin zvena ter čiste muzikalno-rokodelske domišljije. Iztok Koren, Samo Kutin in Ana Kravanja v triu skupaj naštejejo preko deset instrumentov in vsaj toliko danih oblik muzik, ki bi jih lahko prepoznali kot navdih karakterju nove zasedbe. Vendar so praktično in doživljajsko dovolj globoko zazankani v lastno snovno početje, da se jim uspe izogniti zgolj odsevanju obstoječih vzorcev. Ustvarjajo samosvoj, stilsko homogen izraz, razpet med široko polje ljudskih zvenov in sodobnih akustično-rokerskih meditacij. Kar naposled slišimo je prizemljen, vendar še vedno mističen minimalizem. Glasba Širom je kontemplativna, po nuji in potrebi tudi ostra glasba, bolj bendovske kot komorne, bolj ulične kot urbane naravi.

ANGATA FO

Zasedba Angata Fo je nastala iz želje po igranju in poustvarjanju tradicionalnih afriških melodij, za katere je značilna pristnost, veselje do življenja, globoko doživljanje in zahtevna ritmika. Repertoar skupine vsebuje malijske, gvinejske, kenijske, senegalske tradicionalne melodije z avtorskimi aranžmaji, pa tudi avtorske skladbe. Zasedba Angata Fo verjame v karizmatičnost repetativnih afriških tradicionalnih ritmov, subtilnega, a odločnega zvoka violine, in afriških kitarskih rifov, zmešanih z jazzovskimi harmonijami.
Njihova glasba je zmes starodavnih afriških melodij, eksotičnih ritmik, modernega avtorskega pristopa z aranžmaji in virtuoznih solov. Angata fo v jeziku bambara, ki ga govorijo v Maliju, pomeni “gremo igrat”, to je tudi neke vrste vodilo skupine, saj ko se zares igra glasba, se čas ustavi za glasbenike in poslušalce.

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino