Muzej Velenje vabi na odprtje razstave Na svoji zemlji, v okviru katere se bodo predstavili člani Društva šaleških likovnikov. Prav tako v nedeljo, ob dnevu zmage in dnevu Evrope, bo potekalo polaganje vencev k spominski plošči ob spominski sobi v Topolšici.

Muzej Velenje že vrsto let na Velenjskem gradu gosti razstave Društva šaleških likovnikov. V nedeljo, 9. maja, ob 17. uri tako ponovno vabi na odprtje razstave z naslovom Na svoji zemlji.

Člani Društva šaleških likovnikov se bodo predstavili v rondeli Velenjskega gradu. Razstavljali bodo Salih Biščić, Tina Čoklc, Biserka Filipan Kraljić, Franci Klanfer, Alimpije Košarkoski, Nena Kotnik, Franc Lesjak, Klavdij Margon, Nada Margon, Barbara Pergovnik, Jožica Slemenšek, Oskar Sovinc, Arpad Šalamon, Petra Toplak in Jožica Vidmar. Kulturni program za odprtje pripravlja KD Gledališče Velenje.

V nedeljo, 9. maja, bo ob dnevu zmage in dnevu Evrope ter krajevnem prazniku v Topolšici ob 11. uri potekalo polaganje vencev pri spominski plošči ob spominski sobi, posvečeni podpisu vdaje nemške armade za jugovzhodno Evropo.

Polaganja vencev se bodo udeležili župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, župan Občine Šoštanj Darko Menih in predsednica Krajevne skupnosti Topolšica Petra Lipičnik ter predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Velenje Andreja Katič, predsednik KO ZB Topolšica Branko Sevčnikar in podpredsednik Združenja borcev za vrednote NOB Velenje Bojan Voh. Polaganje vencev bo spremljal kvartet Pihalnega orkestra Zarja.
Muzej Velenje čestita ob dnevu zmage in dnevu Evrope!

Spominska soba “Topolšica, 9. maj 1945” je enota Muzeja Velenje in se nahaja v stavbi v Zdraviliškem parku Topolšica. Posvečena je spominu na podpis ene od štirih delnih vdaj nemške vojske – delno nemško kapitulacijo armadne skupine E in nemških sil za JV Evropo. Podpisal jo je general Aleksander Löhr. Spominska soba je urejena tako, da jo je mogoče brezplačno obiskati 24 ur na dan vse dni v letu, saj si s pritiskom na gumb lahko ogledate kratek film o dogodkih maja leta 1945 v teh krajih, poleg tega pa je v prostoru postavljena tudi poustvaritev podpisa kapitulacije, ki je bila eden najpomembnejših dogodkov na naših tleh v času 2. svetovne vojne.

Muzej Velenje čestita ob dnevu zmage in dnevu Evrope!

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino