Muzejski odmevi, mednarodni muzejski dan in srečanje mladih muzealcev

Danes, 16. maja, bo Muzej Velenje objavil majsko epizodo muzejskih odmevov. V sredo, 18. maja, vabijo velenjski muzealci na dan oprtih vrat ob mednarodnem muzejskem dnevu. V programu pripravljajo tudi strokovno vodstvo po novi stalni razstavi Mojster fotografije Volbenk Pajk. V nedeljo, 22. maja, Muzej Velenje vabi na srečanje mladih muzealcev, na katerem se bodo podali na raziskovanje muzejskega depoja.

Danes, 16. maja, bo Muzej Velenje ob 10. uri objavil majsko epizodo muzejskih odmevov. Gostja podkasta bo Nataša Konc Lorenzutti, igralka, pisateljica, pesnica, mladinska pisateljica, gledališka igralka in učiteljica, ki bo predstavila svojo knjigo z naslovom Beseda, ki je nimam. Knjigo zaznamuje izjemno pretresljiva in hkrati napeta zgodba, ki temelji na resničnih dogodkih iz druge svetovne vojne. Pripoveduje o ukradenih slovenskih otrocih, ki so jih Nemci med drugo svetovno vojno odpeljali stran od staršev oz. družin in jih dobesedno ponemčili. Podkast pripravlja kustosinja Muzeja Velenje Alma Javornik.

Na mednarodni muzejski dan v sredo, 18. maja, Muzej Velenje pripravlja dan odprtih vrat. Obiskovalci si bodo lahko brezplačno ogledali razstave na Velenjskem gradu, v Hiši mineralov in v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju. Muzej usnjarstva na Slovenskem bo odprt med 9. in 17. uro, muzej na Velenjskem gradu in Hiša mineralov pa med 10. in 18. uro.

18. maja ob 17. uri pa velenjski muzealci vabijo na Velenjski grad na strokovno vodstvo po novi stalni razstavi z naslovom Mojster fotografije Volbenk Pajk. Občasno razstavo z naslovom Foto Pajk: pogled za objektiv fotografskega mojstra Volbenka Pajka, ki je bila na Velenjskem gradu na ogled v preteklem letu, so preoblikovali v stalno razstavo in tako javnosti omogočili stalen dostop do bogate in za Velenje izjemno dragocene fotografske dediščine mojstra Pajka. Po razstavi bo popeljala avtorica Andželina Jukić.

V nedeljo, 22. maja, vabijo velenjski muzealci ob 10. uri na srečanje mladih muzealcev, ki so ga naslovili Skriti kotički muzeja – raziskujemo muzejski depo. Tokrat se bodo mladi muzealci podali na zabavno in skrivnostno raziskovanje muzejskega depoja – očem najbolj skritega, a zato nič manj pomembnega dela muzeja. Poleg depoja bodo otroci spoznali tudi muzejsko konservatorsko-restavratorsko delavnico, ki deluje v sklopu depoja. Srečanje pripravljajo ob letošnji 65. obletnici Muzeja Velenje in 30. obletnici konservatorsko-restavratorske delavnice.

Naslovnica: Muzejski depo / foto: Muzej Velenje

Povabljeni v družbo Muzeja Velenje!

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino