Občasna razstava »Iz preteklost za prihodnost – 30 let depoja Muzeja Velenje« in poletni delovni čas enot Muzeja Velenje

Včeraj, 13. junija, je na Velenjskem gradu potekalo 53. srečanje Mladih raziskovalcev zgodovine. V četrtek, 16. junija, bodo na Velenjskem gradu odprli novo občasno razstavo »V zlati senci faraonov«. V petek, 17. junija, vabijo na Velenjski grad na koncert Rudarskega okteta. V soboto, 18. junija, bo v različnih enotah Muzeja Velenje potekala 20. Poletna muzejska noč.

Včeraj, 13. junija, je v Muzeju Velenje potekalo 53. srečanje Mladih raziskovalcev zgodovine. Na prireditvi s podelitvijo priznanj so sodelovali mladi zgodovinarji, ki so letos sodelovali na razpisu ZPMS in pripravili raziskovalne naloge na temo zdravstvenih epidemij v zgodovini. Za mlade zgodovinarje in njihove mentorje so v muzeju pripravili ogled muzeja in delavnice.

V sredo, 15. junija, bo ob 20. uri v Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje potekalo odprtje razstave o življenju in delu mag. Ivana Marina, dolgoletnega ravnatelja velenjske glasbene šole. Razstavo je pripravila višja kustosinja Muzeja Velenje Tanja Verboten.

V četrtek, 16. junija, Muzej Velenje vabi ob 19. uri na odprtje občasne razstave z naslovom »V zlati senci faraonov«. Razstava temelji na izredno zanimivem fotografskem gradivu Egipta s prve poti čeških raziskovalcev Františka Foita in Jiřija Bauma po Afriki leta 1931. Gradivo do sedaj še ni bilo strokovno raziskano s področja egiptologije, zato bo pričujoča razstava prva tovrstna tematska predstavitev le-tega. Razstavo so na spomin na 100-letnico odkritja slovite grobnice faraona Tutankamona leta 1922 pripravili Tanja Verboten (Muzej Velenje), dr. Marko Frelih in Blaž Verbič (Slovenski etnografski muzej), mag. Urška Furlan (doktorska študentka univerze Swansea v Walesu), dr. Libor Jůn ter (Narodni muzej, Češka) ter dr. Adéla Jůnová Macková (Masarykov inštitut in arhiv v Pragi).

V soboto, 18. junija, bo po slovenskih muzejih in galerijah potekala tradicionalna Poletna muzejska noč, ki bo letos 20. po vrsti. V Muzeju Velenje pripravljajo pester program. Obiskovalci so vabljeni na brezplačen večerni obisk razstav na Velenjskem gradu (18.00–24.00), v Hiši mineralov (18.00–22.00) in v Muzeju usnjarstva na Slovenskem (18.00–23.00).

Program:
Na Velenjskem gradu vabijo ob 18. uri na predstavitev monografije Slovenci v Srbiji pod nemško okupacijo 1941–1944 avtorice Ivane Gruden Milentijević.
Ob 19. uri pa pripravljajo program za otroke in družine »Čar afriških zgodb, čar Egipta«, v okviru katerega bodo s pomočjo pravljic in glasbe odpotovali vse do Egipta. Pripovedovala bo Špela Regulj iz Muzeja Velenje, na različne inštrumente pa jo bo spremljala slikarka, oblikovalka in glasbena ustvarjalka Alja Krofl.
Ob 20. uri bodo člani društev Vitezi Šaleške doline Velenje ter Šaleška gospoda pričarali vzdušje življenja na gradovih nekoč.
Program bodo zaključili ob 22. uri z javnim nočnim vodstvom po Velenjskem gradu.
Večerno vodstvo ob 20. uri pripravljajo tudi v Hiši mineralov in Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju. V slednjem bosta prav tako potekali projekciji dokumentarnih filmov Letalstvo v Šaleški dolini (19.00) in Zgodovina zdravilišča in bolnišnice Topolšica (21.00).

Naslovnica: Poletna muzejska noč 2022

Lepo povabljeni v Muzej Velenje!

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino