Predstavitev zbornika in odprtje razstave ob 130-letnici Savinjske železnice, razstava »Jaslice«, podkast o letalstvu v Šaleški dolini in odprtje stalne razstave o Franu Korunu Koželjskem

Fotografija jaslic: Katarina Škoberne (Muzej Velenje)
V sredo, 15. decembra, bodo v Mladinskem centru Šmartno ob Paki predstavili zbornika in odprli razstave ob 130-letnici Savinjske železnice. V četrtek, 16. decembra, bodo velenjski muzealci v parku Velenjskega gradu postavili tradicionalno razstavo »Jaslice«. V nedeljo, 19. decembra, Muzej Velenje vabi na pravljični nedeljski dopoldan na Velenjski grad. V ponedeljek, 20. decembra, bodo velenjski muzealci objavili decembrsko poddajo Muzejski odmevi. V sredo, 22. decembra, bod na Velenjskem gradu odprli novo stalno razstavo posvečeno Franu Korunu Koželjskemu.

Letos mineva 130 let odkar je po Savinjski železniški progi zapeljal prvi vlak. Ob tej priložnosti je Muzej Velenje v sodelovanju z Občino Šmartno ob Paki, Mladinskim centrom Šmartno ob Paki, Mestno občino Velenje, Občino Šoštanj in Sekcijo ljubiteljev starodobnih vozil Šmartno ob Paki, pripravil strokovni zbornik ter razstavo. V sredo, 15. decembra, bodo v Mladinskem centru Šmartno ob Paki predstavili zbornik in odprli razstavo, ki bo na ogled na tamkajšnji železniški postaji. Pri pripravi zbornika in razstave so sodelovali sodelavci Muzeja Velenje dr. Miran Aplinc, Vinko Mihelak, Mateja Medved in Milena Slatinjek.

V četrtek, 16. decembra, bodo velenjski muzealci postavili tradicionalno razstavo »Jaslice«. Tako kot tudi v lanskem letu bo razstava postavljena v parku Velenjskega gradu. Zaradi epidemioloških razmer bo prej napovedan dogodek ob odprtju odpadel. Sodelavci Muzeja Velenje vabijo vse občane in goste mesta, da praznično vzdušje doživijo v okrašenem grajskem parku!

Iz Muzeja Velenje sporočajo, da bo odprtje fotografske razstave Ive Suhadolnik Gregorin v Galeriji F-bunker, ki je bilo načrtovano za 17. december, prestavljeno. V drugi polovici meseca decembra pa so vsi obiskovalci vabljeni, da si ogledajo novo razstavo starih fotografij na stenah podhoda pri Vili Bianci, ob Galeriji F-bunker. Razstavljene bodo fotografije iz arhiva Muzeja Velenje avtorja Volbenka Pajka. Vabljeni na obujanje spominov na preteklost mesta!

V ponedeljek, 20. decembra, ob 10. uri Muzeja Velenje pripravlja novo epizodo muzejske poddaje Muzejski odmevi. V decembrskem muzejskem podkastu bo Alma Javornik gostila sodelavca, kustosa dr. Mirana Aplinca, ki bo predstavil novo knjigo Letalstvo v Šaleški dolini. Podkast bo na spletnih platformah na voljo za poslušanje tudi kasneje.

V sredo, 22. decembra, Muzej Velenje vabi ob 17. uri na Velenjski grad na odprtje nove stalne razstave posvečene skladatelju in glasbeniku Franu Korunu Koželjskemu. V spominski sobi, posvečeni tej, tako za našo dolino, kot tudi za celoten slovenski prostor, izredno pomembni osebnosti, bo razstavljeno pohištvo in instrumenti, ki so bili v rabi Frana Koruna Koželjskega. Program kulturnega večera ob odprtju pripravljajo dijaki Umetniške gimnazije Velenje.

Fran Korun se je rodil leta 1868 v takratnem naselju Šaleku v bližini Velenja (danes Velenje). Že v mladosti se je navdušil za glasbo. Igranja na citre ga je učil kmet Mak v Šentilju, h kateremu se je odpravljal peš preko hriba Koželj. Zaradi teh svojih poti si je tudi nadel vzdevek Koželjski. V osnovni šoli še je seznanil z osnovami glasbene teorije in igranja klavirja in violine, kasneje pa je glasbo študiral še v Trstu in na Dunaju. Ob koncu šolanja je obvladal igranje violine, klavirja, čela in citer. Bil je zelo narodno zaveden in je bil že za časa študija na Dunaju pobudnik za ustanovitev Kmetijskega bralnega društva za gornjo Šaleško dolino s sedežem v hiši svojih staršev. V tem društvu je organiziral knjižnico, prirejal igre, bralne večere in veselice s pestrim glasbenim programom. V narodno zavednem duhu je izšla tudi njegova šola za citre. Po koncu študija se je vrnil v Velenje in se zaposlil kot uradnik v Južnoštajerski hranilnici v Celju, prevzel je vodenje celjske narodne godbe in leta 1920 tudi vodenje delavskega pevskega društva v Velenju. Leta 1895 je izdal prvo slovensko šolo za citre, ki je izšla v štirih zvezkih. Kasneje je v Slovenskem citrarju objavil več svojih originalnih skladb, napisal pa je tudi številne priredbe narodnih pesmi ter priredbe Mozartovih, Chopinovih in drugih del avtorjev svetovnega formata, ter pesmi Aškerca, Gregorčiča in Stritarja ter mnoge slovenske ljudske pesmi. Fran Korun Koželjski je umrl leta 1935. Danes po Franu Korunu Koželjskem nosi ime tudi velenjska glasbena šola.

Fotografija jaslic: Katarina Škoberne (Muzej Velenje)

Lepo povabljeni, da slovenski kulturni praznik praznujete v družbi Muzeja Velenje!

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino