PREŠMENTANE CITRE 2023

Vabljeni na Citrarski festival, ki bo v sredo, 23.08.2023, ob 19.00 na Starem trgu gostil mladi citrarki Mašo Strmec in Evo Aberšek. V četrtek, 24.08.2023, ob 19.00 pa mlado avstrijsko citrarko, Magdaleno Pedaring.

Maša Strmec in Eva Aberšek
Domači mladi citrarski upi

Dijakinja Maša Strmec in učenka Eva Avberšek sodita med najuspešnejše in zavzete citrarke na Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega Velenje. Maša Strmec, srednješolka iz Prebolda, je zaključila drugi letnik vzporednega izobraževanja citer na velenjski glasbeni šoli pri profesorju Petru Napretu. Nižjo glasbeno šolo za citre je končala v Žalcu pri profesorici Ireni Tepej. Maša je redna udeleženka citrarskih tekmovanj v Sloveniji (TEMSIG, Svirel, Celeia) in v Nemčiji (Internationaler Wettbewerb für Zither- München), na katerih je vedno zelo uspešna. Igra tudi klavir in se redno udeležuje citrarskih seminarjev.

Eva Avberšek je uspešna mlada citrarka iz glasbene družine, citre že sedem let igra pri profesorju Petru Napretu. V tem času se je zelo uspešno udeležila več tekmovanj (TEMSIG, Celeia, Internationaler Wettbewerb für Zither- München). Rada igra jazz, moderno, klasično in kakšno manj običajno glasbo na citrah, kakšno skladbo pa občasno napiše tudi sama. Nepogrešljiva je v Citrarskem ansamblu Glasbene šole Velenje, njeno glasbeno izobraževanje pa bo tudi v prihodnosti povezano z njej tako ljubim inštrumentom.

Magdalena Pedaring
Izjemna mlada avstrijska citrarka

Magdalena Pedarnig se je na Vzhodnem Tirolskem rodila leta 1995. Pri šestih letih je začela obiskovati ure citer pri Erni Bodner na državni glasbeni šoli. Pri devetih letih je dodala še pouk klarineta, tri leta kasneje pa se je pridružila skupini Schlaiten. Že od mladih let se je udeleževala citrarskih tekmovanj in prejemala na njih najvišje nagrade. Na mednarodnem citrarskem tekmovanju (Ernst-Volkmann-Prize) v Münchnu je leta 2015 in 2017 prejela 3. nagrado. V letih 2014–2018 je študirala citre, instrumentalno in vokalno pedagogiko na Mozarteumu v Innsbrucku pri Isolde Jordan in Haraldu Oberlechnerju, temu je dodala še študij klarineta in vokalne pedagogike pri Maximilianu Bauerju. Vse študije zaključila z odliko. Ena izmed njenih strasti je tudi zborovsko dirigiranje. Od leta 2016 poučuje citre na Državni glasbeni šoli v Reutte-Ausserfernu.

V primeru slabega vremena bo koncert v Galeriji Velenje.

ORGANIZATOR: Festival Velenje

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino