Stara Pekarna: Preporod industrije v umetnost

Mladi velenjski umetniki so leta 2012, ko je Velenje bilo partnersko mesto Evropske prestolnice kulture Maribor, dobili streho nad glavo s preureditvijo stare pekarne v Starem Velenju v razstaviščni in ustvarjalni prostor, rodilo pa se tudi kulturno-umetniško društvo mladih lokalnih ustvarjalcev na področju vizualnih umetnosti Koncentrat, ki se je zadolžilo za programsko vsebino nove mladinske infrastrukture – Pekarne. Kako se je vse zgodilo?

Ko mladi umetniki, nekateri že diplomanti, drugi še študenti, na pobudo Elvisa Halilovića in v sodelovanju z velenjskimi mladinskimi organizacijami in Mestno občino Velenje prvič po dvajsetih letih odprejo vrata pekarne, najdejo debele plasti prahu, vonj po odmrlem in ustavljen čas. Garderobne omarice nekdanjih zaposlenih še vedno nosijo tablice z njihovimi imeni, dvignjena straniščna deska izdaja, kdo je bil zadnji v kopalnici, grafiti na bolnišnično zelenih ploščicah in scefrani penasti kavči pričajo o prehodnem življenju v kotiček starega trga stisnjene industrijske stavbe, njeni labirinti pa kličejo po spremembah. Prinese jih entuziastični duh mladih umetnikov, združenih, da s prostovoljnim delom sebi, ljudem in mestu dajo nov razstaviščni in ustvarjalni prostor. Pod vodstvom Velenjčanke Nine Cvirn, likovne pedagoginje, ki takrat vodi Galerijo eMCe plac in se ukvarja z organizacijo raznih kulturnih dogodkov, nato več let vodi art program Kunigunde, danes pa je sodelavka Festivala Velenje v Galeriji Velenje, od februarja 2012 okrog deset umetnikov iz cele Slovenije odstranjuje preteklost iz stare pekarne, a premišljeno ohranja njen pečat. Do otvoritve 15. Festivala mladih kultur Kunigunda jim uspe počistiti ropotijo, prebeliti zidove in umiti ploščice, v Pekarno pa postaviti več razstav, instalacij in delavnic, ki so delo Matevža Časa, Eve Verdev, Marjete Brunšek, Sonje Žmavc, Jasmine Grudnik, Mihaela Novaka, Urške Mazej, Nine Cvirn, Tine Mohorović, Darje Osojnik, Anžeta Severja, Kristine Rutar in Dejana Kralja. V naslednjih letih Pekarno, ki postane osrednji razstaviščni prostor festivala Kunigunda, do zadnjega zidaka prežemajo mladinske kulture. Zaradi napovedanega rušenja v sklopu izvajanja novega prostorskega načrta Starega Velenja in neposrečene lokacije v spalnem naselju nikoli ne izživi svojega potenciala, čeprav še vedno stoji. Mladi velenjski umetniki še vedno čakajo na prostore za ateljeje, delavnico keramike in grafike, temnico, galerijo, knjižnico s strokovnim gradivom in večnamenske družabne prostore za srečevanje podobno mislečih.

Otvoritev Pekarne je bil tudi nadomestek uradne otvoritve festivala, za katero je video projekcijo pripravil velenjski multimedijski umetnik Stane Špegel.

Video: arhiv MC Velenje
Foto: Goran Petrašević, Tilyen Mucik

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino