Dela napredujejo s polno paro!

S toplimi sončnimi dnevi je oživelo tudi gradbišče: brnijo motorne žage, topotajo pnevmatska kladiva, bagri dvigujejo in spuščajo žlice, tovornjaki dovažajo nov gradbeni material.

Na zahodnem delu ceste Stari trg je že zaključena betonska podlaga s kanaletami. Površina je bila prej višinsko in materialno členjena na asfaltirano cesto in tlakovane pločnike. Zdaj je višinsko poenotena, čez dober mesec pa jo bo prekrival enoten talni tlak – granit. Osrednji pas ceste že tlakujejo z granitnimi kockami z grobo štokano površino, ki deluje rustikalno ter površini vlije žlahtnost in nostalgičen pridih. Prav zato so takšne kocke tudi drugod pogosto uporabljene za tlakovanje starih mestnih jeder.

 Ko bodo pridne roke zaključile natančno zlaganje kock v ravne linije, bo sledilo tlakovanje stranskih pasov (nekdanjih pločnikov). Obloženi bodo z granitnimi ploščami. Hoja po ploščah, ki so večjih dimenzij kakor kocke ter bolj gladke (vendar nedrseče) bo lažja, še posebno za dame s petami in male začetnike v hoji. Osrednja tlakovana površina bo namenoma bolj groba, saj bo tako usmerjala pešce na prijetnejšo gladko obrobno površino. Osredji prostor bo zato manj privlačen za hojo in izpraznjen za občasno vožnjo motornih vozil (stanovalcev in dostavo). 

Enotno tlakovana in brez višinskih razlik  bo tudi osrednja površina trga. Trenutno tam poteka priprava tamponov, še pred kratkim pa je bilo območje prepredeno z globokimi jarki, v katerih so zamenjali dotrajane infrastrukturne vode. Z izkopi nadaljujejo pred stavbo nekdanjega Čuka, kjer menjujejo vode meteorne kanalizacije in vodovoda. Z osrednje točke novega trga našo pozornost pritegne nova steklena fasada aneksa v črni barvi, kmalu pa se ji bo pridružila tudi fasada na grajenem delu novega trškega objekta. Tudi delo v njegovi notranjosti je živahno. Delavci opravljajo mavčno-betonska dela, nameščajo elektro inštalacijo in urejajo prezračevanje. Prenova Starega trga je res celovita – zajema trško podzemlje, talne površine in tudi nekatere objekte.

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino