Foto Pajk: Pogled za objektiv fotografskega mojstra Volbenka Pajka

Ste že pogledali za objektiv fotografskega mojstra? Če si tega želite, se sprehodite v Staro Velenje in obiščite Muzej Velenje na Velenjskem gradu, kjer je muzejska sodelavka Andželina Jukić postavila razstavo, ki je poslastica za fotografske navdušence, posebno doživetje za nostalgike in poljuden poduk za vedoželjne obiskovalce.

Začasna razstava Foto Pajk: Pogled za objektiv fotografskega mojstra Volbenka Pajka na Velenjskem gradu ne priča le o avtorjevem življenjskem delu, temveč tudi o fotografski tehnologiji, družbenih razmerah in trendih začasa njegovega ustvarjanja.

Razstava je razdeljena na dva dela in prikazuje Pajkovo pestro profesionalno življenje ter starinski postopek razvijanja fotografij. Predstavljeni so fotoaparati, podarjeni Muzeju Velenje, pa tudi tisti predmeti, ki ostajajo v družinski lasti. Med njimi ateljejska kamera, ki podobe še beleži na steklene ploščice, pa tista, s katero je do 80. let ustvaril največ portretov. Na ogled je retuširni pult z orodji in snovmi, ki jih je uporabljal za brisanje gubic, ožanje postave in podobne lepotne popravke.

Rekonstruirana je temnica za razvijanje srebrnoželatinskih črno-belih fotografij – to tehniko je Pajk najpogosteje uporabljal. Obiskovalec razstave se nauči, da se fotografski papir, ki vsebuje na svetlobo občutljiva srebrova zrna in se nanj z osvetljevanjem negativa preslika latentna slika, potopi v bazični razvijalec, ki povzroči oksidacijo srebrovih zrn, nato pa v kisli fiksir, ki odstrani neosvetljena in nerazvita srebrova zrna ter prekine proces razvijanja. O razmerjih med temi termi koraki, odločilnimi za končno fotografijo, ki se nato še obteži v preši in vzravna, po želji matira, obreže in vstavi v lično mapo, pa lahko le ugiba.

Razstava po besedah avtorice Andželine Jukić sporoča tudi, da je kakovostna fotografija nekoč bila res mojstrska obrt in prava umetnost.

Vir: Naš čas

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart