Foto Pajk: Pogled za objektiv fotografskega mojstra Volbenka Pajka

Danes ob 18. uri bodo v Muzeju Velenje pripravili spletno odprtje nove občasne razstave, posvečene znanemu velenjskemu fotografu Volbenku Pajku.

V Muzeju Velenje z veseljem vabijo na ogled nove občasne razstave na Velenjskem gradu. Razstava Foto Pajk: Pogled za objektiv fotografskega mojstra Volbenka Pajka je prva nova občasna razstava v muzejskih prostorih po ponovnem odprtju muzeja. Na razstavi so predstavljeni predmeti, ki jih je pri svojem delu uporabljal velenjski fotograf Volbenk Pajk (1915–2005). S postavitvijo predmetov in druge fotografske opreme je prikazan tudi postopek razvijanja fotografije.

Leta 1948 je Volbenk Pajk v Velenju odprl podružnico svojega mozirskega ateljeja, leta 1952 pa je obrt dokončno preselil iz Mozirja v Velenje. Vse do upokojitve leta 1985 je s fotoaparatom dokumentiral gradnjo in razvoj Velenja ter dogodke v mestu. V njegovem ateljeju, ki je deloval pod njegovim vodstvom vse do leta 2002, so se fotografirale generacije Velenjčanov. Njegova fotografska zapuščina predstavlja neprecenljiv dokument preteklosti modernističnega mesta Velenje in njegovih prebivalcev. Dragoceno zapuščino je leta 2018 Muzeju Velenje podarila fotografova žena Majda Pajk.

Dodatne informacije o današnjem dogodku lahko najdete na Facebook strani Muzeja Velenje.

Naslovna fotografija: Tanja Verboten (Mujzej Velenje)

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino