Informacijske table Staro Velenje

SISTEM INFORMIRANJA IN KOMUNICIRANJA

V sklopu projekta Program revitalizacije starotrškega jedra smo razvili celostno grafično podobo Starega Velenja, ki je po novem prisotna tudi v prostoru starotrškega središča.

 Rdeča nit celostne grafične podobe izhaja iz tradicionalnega fasadnega izobeska (kovinske skeletne konstrukcije) in ponazarja pasarski izdelek. Gre za obrtniški izdelek, ki je lahko imel visoko dodano vrednost, kadar je k njegovi prepoznavni in unikatni končni podobi bistveno prispevala tudi umetniška žilica izdelovalca (pasarja). Ta obrtna panoga je bila popularna že v preteklosti, pasarski izdelki kot zgolj estetski elementi ali okrasne označbe oz. oglasne table pa so se v urbanih prostorih z daljšo tradicijo ohranili do danes, kar jim daje zgodovinsko vrednost in patino dediščine. Takšen element konotira preplet obrtništva, umetnosti in dediščine preteklosti ter njihovega ohranjanja v sedanjosti. Vse to pa konotira tudi blagovna znamka Staro Velenje.

Po revitalizaciji prostora se je izpostavila težava, da ljudje ne poznajo novo nastalih objektov in dejavnosti, ki se odvijajo v njih. Posledično smo pristopili k vzpostavitvi sistema informiranja in komuniciranja v središču starotrškega jedra. Izvajalec OPA:ART, ki je ustvaril celostno grafično podobo Starega Velenja je pristopil k izzivu, da v prostor, ki ima ogromno zgodovine postavimo nov koncept, ki se hkrati sklada z utripom prostora. Tako sta se postavili dve vhodni tabli, ki služita kot informacijski točki. Štiri izvesne/fasadne table na objektih Kreativni center Čuk in Pekarna idej ter notranje table v teh objektih. Prav tako so se na oba objekta dodale tudi hišne številke v skladu s podobo.

Lokacija prve vhodne table se nahaja na zahodni strani Vile Bianca ob začetku poti na Velenjski grad. Položaj table ter njena vsebina omogočata funkcionalen prikaz pomembnih informacij ter usmerjanje obiskovalcev, njeno hrbtno stran pa zapolnjuje mozaik starih fotografij/bakrorezov Starega Velenja.

Lokacija vhodne table T2 se nahaja na vzhodni platformi ob objektu Kreativni center Čuk. Položaj table ter njena vsebina omogočata funkcionalen prikaz pomembnih informacij
ter usmerjanje obiskovalcev, obenem pa v svoji notranjosti skriva mozaik zgodovine Starega Velenja skozi zanimiva opisna besedila in stare fotografije/bakroreze.

Izvesne table so s CNC tehnologijo izrezane iz kovine ter s pomočjo dekorativne verige obešene na kovinsko palično konstrukcijo, ki je konzolno pritrjena na steno fasade. Izvesne table tako označujejo objekte ter hkrati dodatno poudarijo vhode ponudnikov, katere je predhodno bila težava najti. Z njihovo namestitvijo spodbujamo lokalne ponudnike in lokalne zgodbe ter omogočamo boljšo izpostavljenost po revitalizaciji.

Objekt Pekarna idej je nastal na mestu stare Pekarne, ki ima velik zgodovinski pomen v Starem Velenju. Po nastanku novega objekta smo se odločili, da na stekleno površino postavimo logotip, ki izhaja iz logotipa Pekarna (avtor: Matevž Čas), ki je bil uporabljen že kot fasadna poslikava na nekdanji stari Pekarni. Ta podoba je homage objektu stare Pekarne.

Sistem notranjega označevanja, ki se nahaja v preddverju objekta Pekarne idej in Kreativnega centra Čuk prikazuje nivojsko strukturo programov/dejavnosti/inštitucij, ki imajo svoje poslovne prostore v objektu.

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino