Odprtje razstave »Srebrni vrt« in fotografsko-zeliščarsko druženje na Grilovi domačiji ter dan odprtih vrat Spominskega centra 1991

Emilija Petrauskiene: fotografije rastlin na mokri kolodij (vir: Instagram)

 V sredo, 23. junija, bodo ob 18. uri na Velenjskem gradu odprli fotografsko razstavo »Srebrni vrt« litovske avtorice Emilije Petrauskiene, v četrtek, 24. junija, prav tako ob 18. uri, pa vabijo na fotografsko-zeliščarsko srečanje na Grilovi domačiji. Ob državnem prazniku, 25. junija, velenjski muzealci vabijo na dan odprtih vrat Spominskega centra 1991 ter na javno vodstvo po razstavi.

V sredo, 23. junija, ob 18. uri Muzej Velenje vabi v atrij Velenjskega gradu na odprtje fotografske razstave »Srebrni vrt«. Razstava predstavlja zanimivo področje botanične fotografije v tehniki mokrega kolodija. Svoj projekt in razstavo bo predstavila avtorica, litovska fotografinja Emilija Petrauskienė. Na srečanje z avtorico velenjski muzealci vabijo tudi v četrtek, 24. junija, ob 18. uri na Grilovi domačiji, kjer pripravljajo fotografsko-zeliščarski dogodek, na katerem bodo udeleženci spoznali fotografsko tehniko mokrega kolodija in projekt fotografiranja rastlin, ki ga avtorica ustvarja že več let. Srečanje je del projekta Muzeja Velenje, v okviru katerega bo Emilija Petrauskienė dokumentirala rastline Grilove domačije. Z zeliščno pogostitvijo in s predstavitvijo zeliščnega vrta Grilove domačije bodo na dogodku sodelovali člani Društva zeliščarjev Velenje.

www.epetrauskiene.lt

V Muzeju Velenje se že od začetka leta posvečajo 30-letnici slovenske samostojnosti. V prazničnem tednu pa bodo to pomembno obletnico zaznamovali kar s tremi dogodki. V ponedeljek, 21. junija, ob 10. uri vabijo k poslušanju Muzejskih odmevov, poddaje z naslovom »O osamosvojitveni vojni«. V tokratnem podkastu Muzeja Velenje se bo Alma Javornik pogovarjala s podžupanom Šmartnega ob Paki Jankom Avberškom, ki je bil med osamosvojitveno vojno komandir 142. protidesantne čete Teritorialne obrambe Velenje. Poslušalci lahko podkastu prisluhnejo na muzejskih Facebook profilu, spletni strani, YouTube kanalu in SoundCloud platformi. Na vseh omenjenih spletnih platformah so muzejski podkasti dosegljivi tudi kasneje.

V petek, 25. junija, na dan državnosti, velenjski muzealci vabijo na dan odprtih vrat Spominskega centra 1991, enote Muzeja Velenje, posvečene procesom osamosvajanja v Šaleški in Zgornji Savinjski dolini. Obiskovalci si bodo lahko med 10. in 18. uro brezplačno ogledali stalno razstavo Spominskega centra 1991, ob 17. uri pa se bodo lahko udeležili javnega vodstva po razstavi s kustosom Muzeja Velenje Vinkom Mihelakom, ki je tudi avtor razstave. Spominski center 1991 s stalno razstavo, dogodki in pedagoškimi programi predstavlja Šaleško in Zgornjo Savinjsko dolino v procesih osamosvajanja Republike Slovenije, postal pa je tudi prostor druženja, srečevanja in povezovanja domoljubnih ljudi.

NOVO!

Velenjski muzealci so ta konec tedna uvedli še eno novost v ponudbi na Velenjskem gradu. Odslej je obisk v okolici gradu možno popestriti s počitkom na muzejskih ležalnikih. Ležalnike si lahko obiskovalci brezplačno izposodijo kadarkoli med odpiralnim časom muzeja ob predložitvi osebnega dokumenta. Poleg ležalnika si lahko izposodijo tudi lesen zabojček, v katerem si lahko na izbrano mesto v okolici gradu odnesejo tudi kakšno osvežilno ali toplo pijačo iz muzejske ponudbe ter ga uporabijo kot mizico.

Tako kot vse poletne ponedeljke, tudi danes, 21. junija, ob 17. uri, sodelavka Muzeja Velenje Nina Časl vabi na vadbo joge v parku Velenjskega gradu. Vadba je brezplačna in odprta za vse, predhodne najave niso potrebne.

Sodelavci Muzeja Velenje čestitajo ob dnevu državnosti in 30-letnici slovenske samostojnosti!
Praznujte v njihovi družbi!

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino