Ograja na balkonu že sije v vsej svoji lepoti

Po preciznem restavratorskem delu, zaključeni talni površini balkona in fasadi stavbe se na svoje mesto vrača slavna kovana železna ograja.

Ta balkon sicer ni originalno starodaven. Je nov, a dovolj podoben izvirniku, da mimoidočega miselno ponese v 19. stoletje. Ograja je edini ohranjeni originalni del stare hiše, ki je stala na mestu novega starotrškega objekta. Ograjo so po odstranitvi stavbe hranili v depoju Muzeja Velenje. 

Arhitekt in avtor nove stavbe na Starem trgu Rok Ževart nam je povedal, da se mu je zdelo prav, da se ograja restavrira in ponovno vgradi v objekt. Pri projektiranju novega objekta je predvidel balkon, na katerega se restavrirana ograja odlično prilega.

Ograjo so restavrirali umetnostno kovaški mojstri Kokotec iz Žič pri Konjicah, ki dobro poznajo stare tehnike obdelave železa in spajanja brez varov, vse izdelajo sami in ročno. Po besedah g. Milana so ograjo najprej peskali in očistili, popravili in poravnali posamezne prečke, zaščitili pred korozijo ter nato pobarvali v črni mat barvi, s katero so se včasih barvala vsa kovana dela. Ograja prvotno ni bila varjena, kar so upoštevali tudi pri prenovi.  Vsi elementi so spojeni s kovičenjem ali »šlingami«. Pri kovičenju v dva različna materiala zvrtajo luknjo, skozi katero potisnejo kovico in jo s kladivom zakovičijo, pri »šlinganju« pa dva elementa spajajo z objemko. Oba načina spajanja izvajajo, ko je kovina še vroča. Ograja je za piko na i zaključena z lesenim hrastovim ročajem.

Ker je ograja eden izmed prepoznavnih znakov novega objekta in njegova vez s preteklostjo, si je arhitekt enak vzorec ograje zamislil tudi na stopnišču avle objekta. Po njegovih besedah se »popolnoma enakega vzorca na žalost ni dalo izvesti, se je pa vzorec vsaj delno približal originalu«.

Notranja ograja se lepo poda širokemu stopnišču avle in belo-sivemu ambientu doda ravno pravšnjo mero žlahtnosti ter ga poveže z zgodbo Starega trga.

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino