Pesniška druženja v Starem Velenju

Od 13. do 16. septembra je v Velenju potekal jubilejni festival liričnega in potopisnega občutja Lirikonfest Velenje, ki že 20 let poteka v organizaciji Ustanove Velenjske knjižne fundacije – prebivalke Starega Velenja in zveste soustvarjalke starotrških vsebin. Na osrednjem delu jubilejnega festivala – tridnevnem srečanju lavreatov in izbranih gostov – je v Velenju gostovalo 21 slovenskih in tujih književnih ustvarjalcev, prevajalcev in mednarodnih posrednikov, ki so z refleksijami in pesniškimi branji v prepletu glasbe predstavili najnovejšo slovensko in prevedeno poezijo. Vrhunec festivala je bila slavnostna Akademija Poetična Slovenija, na kateri so ob dvojnem jubileju – 20-letnici Velenjske knjižne fundacije in 20. Lirikonfestu Velenje – izkazali priznanje in poklon trem vrhunskim slovenskim književnim ustvarjalcem ter vrhunski slovenski književni prevajalki.

Festival liričnega in potopisnega občutja Lirikonfest v Velenju vztrajno gradi rezervat za poezijo 21. stoletja in izkazuje poklon vrhunskim slovenskim in tujim književnim ustvarjalcem, prevajalcem in mednarodnim posrednikom slovenskega jezika.

Šestnajstič podeljeno osrednjo festivalno literarno nagrado velenjica – čaša nesmrtnosti za vrhunski desetletni pesniški opus za odrasle v 21. st. letos je prejel slovenski pesnik Miklavž Komelj. Za osemnajsto podelitev častnega naslova ambasador poezije, slovenske književnosti in jezika – mednarodno Pretnarjevo nagrado je strokovno-umetniški sosvet izbral mednarodnega posrednika poezije Aleša Štegra. Petič podeljena vseslovenska festivalna nagrada krilata želva za najboljši slovenski potopis, knjižno objavljen v preteklem letu, je šla v roke slovenskemu književniku Ivu Svetini za potopisni roman Malabar. Petnajstič podeljeno mednarodno prevajalsko priznanje – plaketo Lirikonov zlat za najtehtnejše festivalne prevode novejše poezije za odrasle pa je prejela slovenska prevajalka Dragica Fabjan Andritsakos za vrhunske slovenske prevode dveh sodobnih grških pesnikov – Hloi Koutsoumbeli in Stamatisa Polenakisa

Jubilejni Lirikonfest Velenje je potekal ne več prizoriščih predvsem v Starem Velenju. V Vili Bianca, na terasi hotela Razgoršek, tudi na Starem trgu in v novem Gaju poezije ob Škalskem jezeru.

Ustanova Velenjska knjižna fundacija pod vodstvom urednika Iva Stropnika že dve desetletji prireja celoletni literarni festival lirične umetnosti 21. stoletja – Lirikonfest Velenje. Z raznimi vsebinami predstavlja in popularizira sodobno umetniško literaturo, z izvirno in prevedeno novejšo poezijo ter premišljevanji o spoznavni in kritični vlogi umetniške literature v evropski družbi in širše pa vzpostavlja in širi mednarodna sodelovanja. Lirikonfest združuje večletne književne projekte, s katerimi se je v dosedanjih 20 letih v Velenju predstavilo že preko 1000 slovenskih in tujih književnih ustvarjalcev in drugih, ki delujejo na področju umetniške literature 21. stoletja. S tem Velenje uveljavlja kot mesto poezije.

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino