Podkast o mastodontu, Klepet pod arkadami in dogodek »Pokukajmo v kuhinjo škalske gospodinje iz začetka 20. stoletja«

Danes je Muzej Velenje objavil septembrski podkast posvečen prenovljeni stalni razstavi Mastodonti. V torek, 21. septembra, vabijo velenjski muzealci na Velenjski grad na Klepet pod arkadami z gostom Janezom Puklom. V soboto, 25. septembra, Muzej Velenje pripravlja dogodek z naslovom »Pokukajmo v kuhinjo škalske gospodinje iz začetka 20. stoletja«.

Po izredno uspešnem odprtju prenovljene stalne razstave Mastodonti je Muzej Velenje projekt prenove predstavil tudi na mesečnih muzejskih odmevih. V muzejskem podkastu z naslovom »O mastodontu« je Alma Javornik pred mikrofon povabila odgovorno kustosinjo razstave in direktorico muzeja Tanjo Verboten ter restavratorja in konservatorja Stojana Kneževića, ki je za razstavo prispeval avtorske ilustracije in je sodeloval pri konserviranju in prepariranju mastodontovih kosti. Podkast je od 20. septembra na voljo na spletnih platformah Muzeja Velenje.

V torek, 21. septembra, vabijo velenjski muzealci ob 18. uri na Velenjski grad na tradicionalni Klepet pod arkadami. Gost septembrskega pogovornega večera bo Janez Pukl, znan velenjčan in glasbenik. Janez Pukl je lep del svojega življenja posvetil glasbi, saj je najprej igral v šoštanjski godbi in nato še vrsto let v Rudarski godbi Velenje. Pogovor o življenju nekoč bo tekel ob njegovi 80-letnici. Večer bo z glasbo popestril tudi njegov sin, saksofonist Jure Pukl. Pogovarjal se bo kustos Muzeja Velenje, Damijan Kljajič.

Na Velenjskem gradu pripravljajo v soboto, 25. septembra, ob 17. uri dogodek v sklopu Dni evropske kulturne dediščine. »Pokukajmo v kuhinjo škalske gospodinje iz začetka 20. stoletja« je projekt Muzeja Velenje in Gimnazije Velenje, ki so ga pripravili v gastronomsko obarvanem letu 2021. Dijaki so se pod mentorstvom prof. Alenke Šalej lotili raziskovanja več kot sto let starih kuharskih zapiskov Cecilije Lempl iz Škal pri Velenju. Na dogodku bodo obiskovalcem predstavili potek jezikovno in etnološko obarvanega projekta. Dogodek bo postregel tudi z degustacijo jedi pripravljenih po starih receptih. Poleg dijakov bo gostja večera tudi Jožica Kvas, izkušena kuharica iz Florjana pri Šoštanju.

Lepo povabljeni v družbo Muzeja Velenje!

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino