Podobe melanholije, samote in razkroja

V fotografsko-filmski galeriji F-bunker v podhodu v Staro Velenje bo le še so srede, 17. novembra, na ogled fotografska razstava Velenjčana Gorana Petraševića.

Predstavlja izbor fotografij s skupnim imenovalcem estetike melanholije, samote in razkroja. V skrbno odmerjenih izsekih urbanih krajin išče predvsem odsotnost življenja v sicer obljudenih in živahnih prostorih v osami in mirovanju. Odpira različne zorne kote na mestne ulice in druge kotičke, zavite v mrak ali vlago. V prizorih redko nastopajo subjekti, kvečjemu oddaljene silhuete na poteh vsakdanjika, ki melanholični atmosferi dodajajo socialni pridih.

S fotoaparatom veliko zahaja tudi v naravo, v kateri prepoznava različne geografske poteze, ki ustvarjajo zanimive kompozicije, pa tudi motnje v krajini, ki vabijo v poglabljanje na simbolno raven zaznanega. Med raziskovanjem predvsem zapuščenih gradov in drugih objektov, v katerih je zastal čas, beleži razkroj zapuščenega ambienta, v katerem najde sledi lepote in življenja kljub njuni odsotnosti. Med drugim prikazuje fotografije propadajočih Medijskih toplic, Šrajbarskega turna oziroma gradu Leskovec pri Krškem in opuščenega sovjetskega mesta na Madžarskem.

Galerija F-bunker je odprta ob ponedeljkih, torkih, četrtkih in petkih od 19. do 21. ure, ob sredah in sobotah pa od 9. do 11. ure. Ob nedeljah in praznikih je galerija zaprta. Za najavljene obiskovalce pa jo odprejo po dogovoru.

Več informacij o galeriji Fbunker najdete na spletni strani Muzeja Velenje ali na Facebook strani galerije Fbunker.

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino