Stane Špegel: Večmedijska razstava “Šaleška dolina – dolina gradov”

Čeprav je bila Šaleška dolina dolga stoletja odmaknjena od pomembnejših trgovskih poti, je bila v poljudni, pa tudi v strokovni literaturi večkrat označena kot Dolina gradov. Da je srednjeveška gospoda v tej »odročni« dolini zgradila toliko gradov, graščin in dvorcev, gre najbrž pripisat njenim naravnim danostim – čudoviti pokrajini in ugodnim vremenskim pogojem. Dolina se je v zadnjem stoletju iz pretežno agrarne pokrajine preoblikovala v izrazito industrijsko pokrajino, gradovi pa so ostali edini pričevalci nekoč slikovite in neokrnjene krajine in še danes pripovedujejo svoje zgodbe, tako stare kot nove.

Pod eno izmed novih zgodb se podpisujejo skladatelj in avtor multimedijskih vsebin Stane Špegel in sodelavci Muzeja Velenje. Za vsakega izmed osmih šaleških gradov je komponiral po eno skladbo, ki poleg starih grajskih zgodb in mitov prinaša tudi avtorjev osebni, domišljijski pogled v preteklost, sedanjost in prihodnost gradov. 

Glasbena dela so nadgrajena še s po osmimi likovnimi variacijami upodobitev osmih šaleških gradov, ki jih je leta 1681 v delu “Topografia Ducatus Stirie” v Grazu objavil avstrijski duhovnik, topograf in kartograf Georg Matthäus Vischer. Likovne prepesnitve gradov so generirane s programskimi orodji, ki s pomočjo umetne inteligence slikovne predloge transformirajo v slog, ki spominja na dela velikih likovnih umetnikov od renesanse do 20. stoletja.

Glasba je mešanica elementov klasične glasbe, jazza in duhu današnjega časa in prostora primerne urbane godbe.

Otvoritev razstave je bila v sredo, 8. septembra ob 18:00,
v atriju Velenjskega gradu v sklopu letošnjega Pikinega festivala.

Virtualna razstava je na ogled na: http://monom.si/grad/

Projekt je podprla Mestna občina Velenje.

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino