Cvetoči trg

Iz kotičkov Starega trga kukajo vrtički – ostanki nekdanjih vrtov – pod grajskim hribom manjši, proti Partizanski cesti večji.

Z izgradnjo Partizanske ceste se je poleg grobe ločnice med starim in novim Velenjem prekinil tudi prehod starega velenjskega trga iz grajenega v zelene vrtne in nato poljske površine. Zeleni obod je nekoč obdajal Stari trg in nemoteno prehajal v kmetijske površine Šaleške doline. 

V zelo skritem kotičku – na robu Starega trga še vedno kraljuje mogočen stebrasti topol. S svojo pokončnostjo je kakor stolp iz preteklosti, ki v dolini označuje, kje se novo Velenje prelije v Staro.

V Trgu se je do danes ohranilo le še nekaj zelenih kotičkov. Zelenice, grmički, sadna drevesa, žive meje ter cvetoče trajnice in enoletnice igrajo pomembno vlogo v vročih poletnih dneh, saj hladijo in mehčajo prostor ter popestrijo grajeno z barvami. Miniaturni vrtovi ob starih hišah nudijo prebivalcem kanček bivanja na prostem. 

Tam, kjer zelenih površin ni več, si starovelenjčani okenske police, balkone in terase popestrijo z enoletnicami in trajnicami ter različnimi grmovnicami.

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino