Ta veseli dan kulture, pravljično nedeljsko dopoldne in akcija Naprej v preteklost

V petek, 3. decembra, Muzej Velenje vabi na dan odprtih vrat ob Ta veselem dnevu kulture. V nedeljo, 5. decembra, velenjski muzealci pripravljajo prvo pravljično nedeljsko dopoldne za otroke. V tednu med 6. in 12. decembrom pa se Muzej Velenje pridružuje spletni akciji slovenskih muzejev in galerij Naprej v preteklost.

Kot vsa leta doslej bo tudi letos Muzej Velenje v petek, 3. decembra, ko po vsej Sloveniji praznujemo Ta veseli dan kulture, obiskovalce povabil na brezplačen obisk razstav. Obiskovalci si bodo tako lahko med 10. in 17. uro brezplačno ogledali stalne in občasne razstave na Velenjskem gradu ter v Hiši mineralov, med 9. in 17. uro pa v Muzeju usnjarstva na Slovenskem. Ta veseli dan kulture bodo zaključili ob 17. uri s predvajanjem dokumentarnega filma Letalstvo v Šaleški dolini avtorice Pine Špegel, kustosinje Muzeja usnjarstva na Slovenskem. Projekcija filma bo potekala na Velenjskem gradu.

Od petka, 3. decembra, bo v atriju Velenjskega gradu na ogled razstava »Praznični strip in voščilnica«, ki so jo pripravili otroci vrtcev in osnovnih šol Šaleške doline. Tradicionalnemu natečaju Praznična voščilnica se je tako letos pridružil še Praznični strip. Zaradi trenutne epidemiološke situacije bo žal odpadla tradicionalna prireditev ob odprtju razstave v okviru katere je, poleg podelitve nagrad, potekalo tudi krašenje smrečic. Tokrat bodo drevesa v okolici gradu z okraski, ki so jih izdelali varovanci vrtcev in šol Šaleške doline, okrasili velenjski muzealci.

V nedeljo, 5. decembra, velenjski muzealci ob 10. uri vabijo otroke na Velenjski grad, kjer bodo pripravili tradicionalno pravljično nedeljsko dopoldne. Na srečanju bodo otroci prisluhnili dolinski bajki in pravljici v pripovedi Marije Boruta. Pravljicama bo sledila družinska praznična delavnica. Otroke bodo na pravljične dopoldneve povabili še 12. decembra, ko bodo lahko prisluhnili Doni Pratnekar in 19. decembra, ko bo pravljice pripovedoval Janez Oštir. Udeležba na srečanjih je brezplačna.

V tednu med 6. in 12. decembrom bo v Sloveniji potekala že tradicionalna spletna akcija muzejev in galerij Naprej v preteklost. Praznično obarvana akcija bo tokrat nosila ključnik #veselimuzej. Muzej Velenje se akciji pridružuje z objavami raznovrstnih vsebin na njihovih družbenih omrežjih. Sledite jim na njihovih Facebook in Instagram profilih in spoznali boste marsikatero zanimivost, ki bo drobtinice naše kulturne dediščine predstavila v praznični preobleki.

Prijazno povabljeni v Muzej Velenje!

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino