Začela se je lirična in potopisna pomlad

Tudi z letošnjim mednarodnim dnem poezije (21. marec) se je v Starem Velenju začela lirična in potopisna pomlad, ki z degustacijami poezije in druge literature stopnjuje Lirikonfestovo podnebje do zorenja češenj, ko rezervat za poezijo gosti mednarodno srečanje književnikov s slavnostno prireditvijo Akademija Poetična Slovenija – vse to in še več pod znamko Lirikonfest Velenje, ki letos obeležuje 20-letnico.

V jubilejnem 20. letu Velenjska knjižna fundacija napoveduje programsko bogat Lirikonfest v Gaju poezije Velenje.

Ob kulturnem prazniku je UVKF objavila sedem vabil v Lirikonfestovo podnebje in tako do 8. marca zbirala predloge kandidatov za podelitev treh literarnih nagrad in dvoje priznanj, pa tudi za objavo izvirne in prevedene vrhunske novejše poezije za odrasle ter esejev in refleksij na temo Lirikonfestovega debatnega književnega omizja: (Ne)posvečenost in (ne)svetost poezije v 21. stoletju – njene nove poti, razhajanja in medkulturne razpetosti.

Na mednarodnem srečanju književnikov, ki je vsakoletni vrhunec festivala Lirikonfest Velenje, omreženega z 19 evropskimi državami, se je med leti 2002 in 2020 srečalo že preko 1500 tujih in slovenskih književnih ustvarjalcev. Pobudnik in vsa leta vodja festivala, urednik UVKF Ivo Stropnik, že pripravlja nabor 21 festivalno izbranih slovenskih in tujih gostov jubilejnega Lirikonfesta, ki jih bo letos povabil v Gaj poezije Velenje.

Gaj poezije Velenje? Več izdamo kmalu …

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino