En plakat na dan

plakat_razstave" En plakat na dan"
Pretekle vroče dni je galerija Vile Biance gostila umetniško razstavo En plakat na dan.

Razstava je del projekta Podvig, ki že drugo leto poteka na gimnaziji Šolskega centra Velenje. Pri projektu se dijaki pod mentorstvom mag. Nataše Tajnik Stupar in Janje Hren preizkušajo v realnih vlogah in se pri tem soočajo z različnimi izzivi. Razstava En plakat na dan je rezultat preizkusa dijakov Žige Gojevića in Eve Meh, in sicer Eve v vlogi kustosinje in Žiga kot oblikovalca in razstavljavca.

Kustosinja razstave En plakat na dan je razložila, da je razstava nastala v nenavadnem šolskem letu 2020/2021. Dijaki so se namreč po dolgih urah Zooma poskusili zamotiti na različne načine. Tako je “Žiga risal, skiciral, ilustriral, oblikoval, bral in se na vse pretege trudil ostati pozitiven, kreativen in nasmejan. V tistih mračnih, dolgočasnih in stresnih časih si je zamislil plakat. Želel je spoznati svet grafike in se naučiti uporabljati ustrezne programe, dati dnevom v karanteni konsistenco in si postaviti izziv, da vsako leto usvoji eno likovno zvrst.” 

“Žiga je dokazal, da čeprav človeka življenje prikrajša na eni strani, kot nas je »korona«, ga obogati na drugi.”

Kustosinja je o tehniki nastajanja Žigovih plakatov povedala, da je njegova “tematika ustvarjanja prosta, pogosto si določi naključno besedo, iz katere izhajajo ideje za ustvarjanje, ali pa kot inspiracijo uporabi vizualne šaljivke. Barvna paleta plakatov je bogata, plakati so raznoliki, nekateri minimalistični, pri nekaterih pa kustosinja občuti strah pred praznim prostorom. Med njimi najdemo med drugim tudi reprodukcije in naklonjenost do slovenske dediščine. Skupen vsem plakatom pa je duhovit pridih, ki je njegova prepoznavna značilnost.”

Optimistična sporočilnost in strokoven pristop mladih ustvarjalcev sta bili zagotovo še dodaten razlog za ogled razstave, vsem nam pa spodbuda, kako na koristen, poučen in zabaven način premagati težke čase.

Plakate razstave si lahko ogledate na Žigovem Instagram profilu pod geslom zigova_art_mapa.

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino