Pekarna ni izživela prvotne ideje

Leta 2012 so mladi šaleški likovniki dobili idejo, da zapuščeno pekarno v Starem Velenju preuredijo v prostor za ustvarjanje in razstavljanje ter druženje in izobraževanje mladih ustvarjalcev, ki se soočajo s prostorsko stisko tako pri nastajanju kot razstavljanju del.

Pobudo za obuditev industrijske gmote v starem mestnem jedru so pozdravili Mestna občina Velenje, ki je poskrbela za luč in vodo, Krajevna skupnost Staro Velenje, ki je sprejela mlade likovnike, Mladinski center Velenje pa je podprl izvedbo. S kolegi iz cele Slovenije so pospravili navlako in pripravili prvo razstavo na temo kruha, ki je v Pekarni gostovala tekom 15. Festivala mladih kultur Kunigunda. Takrat ustanovljeno društvo Koncentrat je prevzelo skrb za program, sodelovala pa sta tudi Mladinski center Velenje s Festivalom mladih kultur Kunigunda, Hišo groze, Escape roomom in paintball spopadi ter Šaleški študentski klub s festivalom Dnevi mladih in kulture in projektom Plays.

Odkar je Pekarna namesto kruha pekla likovna dela, so se v njej zvrstile številne razstave, delavnice, glasbene in druge uprizoritve, prostorske instalacije in družabne prireditve, velike prazne sobe, ki so večidel obdržale industrijsko podobo, pa so bile priljubljena kulisa za foto ali video projekte. A Pekarna vendarle ni zaživela v obsegu prvotne ideje, ko so likovniki načrtovali obnovo stavbe in vzpostavitev kulturno-umetniškega centra – spodaj bi bile prodajalna umetniških izdelkov, galerija, kavarna, knjižnica in družabni prostori, zgoraj pa ateljeji in razstaviščni prostor. Pekarna je namreč bila gostoljubna le v poletnih mesecih, saj ni bila ogrevana, da bi se umetniki v njej lahko zbirali tudi pozimi. Zato nikoli ni izživela vsega svojega potenciala, čeprav je v osmih letih delovanja prerasla lokalne okvirje, saj je v njej ustvarjalo veliko umetnikov iz Velenja, drugih krajev, pa tudi iz tujine.

Naslovna fotografija: Leta 2012 so velenjske mladinske organizacije priredile javno tribuno, na kateri so različni deležniki predstavili svoje poglede na prihodnost Pekarne.
Foto: Goran Petrašević
Vir: Arhiv Kunigunde

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino