Prijatelja: pes in njegov človek

Velenjska fotografinja Ksenija Mikor v atriju Velenjskega gradu razstavlja fotografije, ki prikazujejo nevidno, a vselej prisotno vez med človekom in njegovim najboljšim prijateljem.

Ste vedeli, da so v Muzeju Velenje na Velenjskem gradu dobrodošli tudi psi? Popeljite svojega štirinožca na sprehod v Staro Velenje in se po senčni gozdni poti povzpnite tudi do hrama lokalne kulturne dediščine ter si med drugim oglejte gostujočo razstavo Ksenije Mikor. Na fotografijah boste tako vi kot vaši pasji prijatelji prepoznali številne znance, ki so se odzvali povabilu avtorice k deljenju intimnih trenutkov s fotografskim objektivom.

Velenjčanka Ksenija Mikor se s fotografijo ukvarja dobrih 15 let. Najprej se je posvetila portretni fotografiji in detajlom v naravi. V lokalnem (pa tudi širšem slovenskem) okolju je redna obiskovalka najrazličnejših kulturno-umetniških prireditev, na katerih lovi zanimive utrinke in beleži trenutke za tiste, ki se jih želijo spominjati, in za tiste, ki so jih zamudili. Njena posebna strast pa je fotografiranje psov. Po tem ko je izdala foto monografijo Velenje pasjeljubno, se je posvetila zbiranju gradiva za foto knjigo o hrtih, ki so njena priljubljena pasma. Del opusa je pred leti predstavila v galeriji Fbunker. Za aktualno razstavo v atriju Velenjskega gradu pa je zasnovala nov projekt, v okviru katerega je pred svoj objektiv povabila tudi lastnike psov.

Postavila je več samostojnih razstav in sodelovala na nekaterih skupinskih. Posebno ponosna je na objave njenih fotografij v revijah in tudi knjigah, med drugim v biografski knjigi Svetlane Makarovič Luciferka. Pri Velenjski knjižni fundaciji je izdala samostojno fotomonografijo Velenje pasjeljubno.

Fotografsko razstavo Prijatelja: pes in njegov človek je navdahnila povezanost med človekom in psom kot njegovim najboljšim prijateljem. Umetniške fotografije prikazujejo večplastnost odnosa, v katerem se značaja obeh prepletata in vzajemno oblikujeta. »Prizori iz življenja psa so pogost motiv mojih fotografij vse od kar sem sama dobila prvega psa. Strast do fotografiranja psov pa sem razvila, ko sem ugotovila, da so pred objektivom iskreni, nimajo potrebe po poziranju – pokažejo, kar so. Velik izziv najdem v tem, da poskušam zajeti njihova čustva. Mogoče uspem z estetiko fotografij tudi tiste, ki niso naklonjeni psom, prepričati, da so čuteča bitja in je odnos med človekom in psom nekaj prvinskega,« pravi.

Ksenija Mikor je tudi sicer znana kot pobudnica zanimivih projektov na področju, ki povezuje kinologijo in fotografijo.

V nedeljo, 8. avgusta, bo Ksenija Mikor vodila fotografsko delavnico fotografiranja psov. Za udeležbo na triurni delavnici, ki se bo začela ob 10. uri, fotografsko predznanje ni potrebno. Udeleženci lahko uporabljajo tako fotoaparate kot mobilne telefone. Število mest na delavnici je omejeno, obvezne prijave pa že zbirajo na naslovu info@muzej-velenje.si.

Cena delavnice je 15 €.

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino