V Vili Bianca so na ogled poslikana glasbila

V razstavišču Vile Bianca v Starem Velenju je na ogled razstava z naslovom Kakšne barve je rokenrol?, ki je v sodelovanju velenjskega KUD Fortis, Društva šaleških likovnikov in šoštanjskega Umetniškega društva Artus nastala leta 2018 in je doslej bila na ogled v mladinskih prostorih v Velenju in Šoštanju. Z njo so glasbeni in likovni ustvarjalci pokazali, kako lahko različne veje umetnosti sovpadajo in se združijo v eno. Gre namreč za poslikavo glasbil, ki tradicionalno sestavljajo rock’n’roll bend.

»Razstava nam kaže, da umetnost ne pozna meja, ne pozna starostnih, spolnih, verskih in še kakšnih razlik. V svetu umetnosti smo vsi eno – vsi smo ustvarjalci,« je sporočilo projekta opisal idejni vodja in predsednik KUD Fortis Nace Serdinšek.

Iz nekega v videa, v katerem glasbenik nastopa z umetniško poslikano kitaro, je dobil idejo, da bi likovne ustvarjalce nagovoril k zamenjavi platna z instrumenti. »Zdi se mi namreč, da so različne umetniške prakse med sabo povezane, pa naj gre za likovno, glasbeno, literarno ali kako drugo ustvarjanje. Glede na to, da imamo v lokalnem okolju toliko glasbenikov in likovnikov, česa podobnega pa pri nas še nismo videli, sem zasnoval projekt Kakšne barve je rokenrol?,« je pojasnil in dodal, daje k sodelovanju povabil člane Društva šaleških likovnikov in Umetniškega društva Artus iz Šoštanja.

Naposled jih je 16 slikalo na glasbila, ki jih navadno najdemo v rokenrol zasedbah – električne, akustične in bas kitare ter bobni.

Nekaj instrumentov so dobili v dar, druge so kupili. Poslikava instrumentov kot tridimenzionalnih objektov je likovnikom predstavljala velik, a prijeten izziv. Eni so nanje prenesli prepoznavne motive iz rockerske subkulture, drugi portrete kultnih osebnosti, tretji povsem abstraktne, z barvami in slikarskimi tehnikami bogate poteze.

Razstava poslikanih glasbil, ki je nastala v okviru projekta Kakšne barve je rokenrol?, bo v Vili Bianca na ogled do 11. avgusta.

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino