Urbana oprema

izdelana urbana oprema

Tlakovanje območja Starega trga se zaključuje, zato so izvajalci pričeli z umeščanjem urbane opreme: konstrukcije zelene stene, sedalnih površin in razsvetljave.

Omenjena urbana oprema je del celovitega načrta ureditve Starega trga in jo je v projektu predvidel arhitekt Rok Ževart, izdelalo pa podjetje Atriva.

Na vzhodnem robu trga so že privijačili tri kovinske podeste za posedanje. Četrti, v katerem bo tudi zasajena magnolija, pa bo pritrjen na končno lokacijo takrat, ko bodo delavci zaključili z asfaltiranjem okoliških površin. Dodatna sedalna površina je umeščena ob konstrukcijo zelene stene na vzhodnem robu trga. Posebnost sedalnih površin je osvetlitev, ki se nahaja pod sedalno površino ter bo lahko svetila tudi v rdeči, zeleni in modri barvi. Prostorska umestitev sedal ob robove trga bo uporabnikom omogočala dober pregled nad osrednjo prazno površino trga, hkrati pa jim bosta zelena stena in fasada stavbe ščitili hrbet ter senčili. Sedala so enostavno oblikovana in bodo nudila različne možnosti uporabe: sedenje, poležavanje, otroško igro. 

S tal se vzpenja tudi nova razsvetljava. Umeščena je drugače kot v preteklosti, zato oblikovno ne posnema nekdanjih historičnih luči. Po besedah Vanje Kolar s podjetja Atriva, kjer so izbrana zunanja svetila razvili in izdelali so svetila, izdelana v skladu z Uredbo o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja (Uradni list RS št. 81/2007). To pomeni, da je delež svetlobnega toka, ki seva  navzgor 0 % in tako ne povzroča svetlobnega onesnaževanja, hkrati pa omogoča varčno uporabo električne energije in dobro osvetljenost za uporabnike Trga. 

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino