V Starem Velenju praznujemo mednarodni muzejski dan

Današnji mednarodni muzejski dan bomo z veseljem preživeli v Starem Velenju, kamor vabijo Hiša mineralov na Starem trgu, Muzej Velenje na grajskem griču, vila Bianca pod njim in galerija Fbunker v podhodu.

Že leta 1977 je Mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot mednarodni dan muzejev, posvečen povečanju prepoznavnosti muzejev v družbi in kulturni vzgoji občinstva. Temu prazniku se vsako leto pridružuje več muzejev, med njimi tudi Muzej Velenje, ki z več enotami deluje prav v Starem Velenju. Danes vabi k brezplačnemu ogledu stalnih in občasnih razstav v več enotah.

Med drugim tudi muzejskih zbirk na Velenjskem gradu, ki bo odprt do 18. ure. Na ogled pa ponuja deset stalnih razstav, med katerimi v nacionalnem in tudi evropskem merilu izstopa Afriška zbirka Františka Foita, ena od treh najpomembnejših zbirk afriške umetnosti na slovenskih tleh, pravkar pa na Velenjskem gradu gostuje tudi začasna razstava Foto Pajk: Pogled za objektiv fotografskega mojstra Volbenka Pajka, ki med drugim slikovito prikazuje analogne fotografske tehnike.

Mednarodni muzejski dan lahko praznujete tudi v Hiši mineralov na Starem trgu, kjer lahko opazujete preko 4000 različnih mineralov zasebne zbirke zbiralca in poznavalca Jožeta Rihtarja, posebna atrakcija pa je edinstveni kos jantarja, ki je so ga našli pri izkopavanju premoga leta 2008. Hiša mineralov, ki ima tudi bogato gemološko zbirko dragih kamnov, vabi do 18. ure.

Fotografsko-filmska galerija Fbunker v podhodu iz novega v Staro Velenje, kjer trenutno razstavlja fotografinja Karin Rošker, pa bo odprta nocoj med 19. in 21. uro.

Na obisk vabi tudi razstavišče vile Biance, kjer razstavlja lokalna ustvarjalka in umetnica Nataša Tajnik Stupar. Na razstavi z naslovom Karantenski kovček ustvarjalnosti predstavlja svežo umetniško produkcijo, ki je nastajala v obdobju epidemije. Vabljeni danes do 17. ure.

Mednarodni muzejski dan 2021 se posveča temi Prihodnost muzejev: okrevanje in novi izzivi, s katero želi ICOM opomniti na ključne spremembe v naši družbi in okrevanje v času epidemije. “V okviru letošnje teme sporočamo, da so muzeji aktivni člen sprememb, da ponujajo premislek o odnosu do skupnosti, soočajo se z novimi izzivi dela in modeli kulturne kreativnosti. Muzeji se morajo tudi zavzemati za ustvarjalni potencial kulture kot področja izzivov ter inovacij v izgradnji pravične in trajnostne prihodnosti,” pravi poslanica Mednarodnega muzejskega sveta.

Kakšne misli pa letošnje geslo mednarodnega muzejskega dne vzbuja sodelavcem Muzeja Velenje?

“Zagotovo je ta pandemija močno zaznamovala tudi delovanje muzejev. Morali smo kar dobro premisliti, kako naprej, se prilagoditi, navaditi na nov način dela. Verjamem pa, da je to posebno obdobje pokazalo, kako pomembni smo muzeji za razvoj družbe, za celostno življenje, da lahko veliko prispevamo tudi, kadar se moramo kot družba spopadati z zahtevnimi izzivi. V muzejih je vendarle veliko znanja, ustvarjalnosti, veščin, ki jih lahko uporabimo tudi zato, da se bomo s takšnimi in drugačnimi izzivi še uspešneje spopadali in znali poiskati načine, kako iziti iz krize, okrevati, ponovno vzpostavljati področja, skupaj reševati zahtevna vprašanja. Muzeji smo se izkazali kot pomembni sooblikovalci družbenega življenja kot tisti, ki smo se sposobni hitro prilagoditi novim razmeram, novim izzivom in poseči na različna področja življenja, ne le na tisto, na katerem opravljamo naše osnovno poslanstvo,” je povedala direktorica Mojca Ževart.

Naslovna fotografija: Sebastjan Kurmanšek

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart