Lipovec

lokacija lipovca

Središče Starega trga je že v preteklosti bogatilo večje listnato drevo, kar lahko zasledimo tudi na fotografijah z začetka 20. stoletja.

Do nedavnega je na omenjenem mestu rastel divji kostanj (Aesculus hippocastanum), ki pa so ga pred začetkom gradnje porušili. Odstranitev je po večplastnem strokovnem pregledu predvidela izkušena arboristka Tanja Grmovšek, univ. dipl. inž. gozd. Predlagala je tudi, da se odstranjeno drevo nadomesti z drugo drevesno vrsto, saj divje kostanje ogroža zelo razširjena bolezen. Na podlagi strokovnega mnenja arboristke in soglasja Javnega zavoda Republike Slovenije za varstvo kulturne dediščine OE Celje so projektanti izbrali drevo lipovec sorte ‘Greenspire’ (Tilia cordata ‘Greenspire’). 

Po besedah Marije Herman-Planinšek, univ. dipl. inž. gozd. iz drevesnice Omorika je izbrana sorta drevesa hitrorastoča, dobro prenaša vročino ter rast na urbanih območjih, vendar na vlažnih, hranilnih, humoznih in propustnih tleh. Sorta ‘Greenspire’ je manjša verzija lipovca – v višino lahko zraste do 20 metrov, v širino pa od 6 do 12 metrov. Je listopadno drevo z razprostrto krošnjo, z majhnimi, ovalno do okroglimi in temno zelenimi listi. V juliju z rumeno belimi cvetovi privablja čebele in prostor obogati s cvetovi in dišavami. 

Tilia-cordata-Greenspire_b

Za zasaditev lipovca so izvajalci po načrtih projektantske ekipe Adesca d. o. o in nasvetu arboristke Tanje Grmovšek pripravili posebno sadilno jamo. Iz obstoječe talne podlage so izkopali približno  36 m3   utrjenega materiala  in v nastalo jamo namestili votle plastične stebričke t.i. strukturne celice (sistem »Silva Cell«). Med stebričke so nato nasuli ustrezno zemljo za rast drevesa. Sadilno jamo so na površini zalili z betonom, kasneje pa  bodo na območje sadilne jame umestili še granitni monolit in tlak. Za zasaditev drevesa so na betonski površini ohranili približno 1,44 m2 veliko odprtino. Sistem plastičnih stebričkov omogoča, da zemlja kljub  skoraj popolnoma pokritemu rastišču in tlakovanju na površini sadilne jame ne bo zbita  in bo tako drevesnim koreninam omogočala dobro rast in razvoj. 

Izvajalci del bodo v vnaprej pripravljeno sadilno jamo  zasadili visokodebelno sadiko lipovca, ki bo imela na višini 1 m obseg debla 20-25 cm.

Deli na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Preskoči na vsebino